Det klassiska gasolköket för krisberedskap fungerar både för matlagning och som värmeelement. Med sina 2,3 kW skapas en rejäl värme vilket värmer både mat och rum blixtrande snabbt.
Köket är stabilt och fungerar fint även med tyngre pannor och kastruller, även om utrustning med ett tunnare gods är att föredra på grund av den snabbare spridningen av värmen i godset. Köket har en kassett för en gasolflaska vilken lätt installeras och tas bort vilket gör att köket alltid kan vara förberett med en flaska gasol.
En säkerhetsanordning kopplar lätt ur gasolen när den inte används vilket garanterar att flaskan inte läcker och är tom när den behövs som mest
Vad för gasol skall jag ha?
Det är en bra fråga. Det finns flera olika typer av gasol och vilken skall man välja. Vi skall gå igenom det tre vanligaste.
Bra råd är att man har en uppsättning av de olika gasolgaserna för att vara säkert på när krisen kommer kunna använda gasolen vilket väder det än är i stunden
Hur skall jag förvara min gasol?
Ska du förvara gasol hemma är det viktigt att du läser instruktionerna till din gasolutrustning. Om det saknas instruktioner är en tumregel att placera gasolutrustningen med 60 centimeters avstånd från brännbart material som väggar och möbler.
Regler för förvaring av gasol i hemmet
I en bostad får endast gasol för det egna behovet förvaras. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv. Endast behållare som är mindre än 30 liter är tillåtna. En behållare av typen P11 är 26 liter. Lämplig förvaringsplats är ett utrymme med ventilation direkt till det fria.
Utöver detta får annan brandfarlig gas (till exempel acetylen) förvaras i ett utrymme som är brandtekniskt avskilt från bostaden. Är behovet större än 60 liter gasol eller 5 liter annan brandfarlig gas måste tillstånd sökas hos kommunen.
Förvaring i villa, radhus eller fritidshus
Utrymmet får inte ligga i källarplan eller på vinden. Öppen eld får inte förekomma i förvaringslokalen.
Förvaring i förråd och garage
I förråd eller garage som är avskilda från bostaden i lägst brandteknisk klass EI 30 får gasolbehållare, samt två behållare av annan brandfarlig gas (till exempel acetylen) förvaras. Utrymmet ska vara ventilerat.
Förvaring i flerbostadshus
Det bästa stället att förvara gasolbehållare i flerbostadshus är på en balkong, om den inte är inglasad. På en öppen balkong får behållarstorleken P11 (max 30 liter) förvaras. Det är bra att förvara behållarna i ett ventilerat plåtskåp för att skydda dem mot väder och vind. Inomhus får gasolbehållare med volym på vardera mindre än 5 liter (blå campingbehållare) förvaras. Behovet av gasol avgör antal behållare. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en behållare för drift och en i reserv. I normalfallet blir detta två behållare med mindre än 5 liter vardera.
Förvaring på inglasad balkong
För en inglasad balkong gäller samma förvaringsregler som inomhus. Det innebär att gasolbehållare med volymen högst 5 liter får förvaras där.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få tillgång till unika erbjudanden som bara finns för prenumeranter!
© 2025 Qris Rescue.
Powered by Shopify